ELSAN SYNNYTYSVALMENNUS


Paluu juurille, jolloin naiset luottivat kykyynsä synnyttää! Useimmat äidit eivät ole tietoisia, miten synnytykseen voi valmistautua jo raskausaikana tai miten paljon vaihtoehtoja synnytykseen ja toimenpiteisiin liittyy. Synnyttäjät luottavat usein kätilöön, lääkäriin, tekniikkaan ja lääketieteeseen, eivätkä tule välttämättä ajatelleeksi, miten itse voisivat vaikuttaa synnytyksen normaaliin etenemiseen ja synnytyskokemukseen.

Valmennuksessa keskitytään juurikin siihen, miten itse voit vaikuttaa omaan synnytykseesi! Joskus jännitys ja pelko saavat odottajan työntämään ajatuksiaan sivuun synnytyksestä, mutta juuri silloin kannattaakin valmistautua! Valmistautunut odottaja on synnytyksessä aktiivinen synnyttäjä, joka luottaa itseensä, osaa rentoutua ja kuunnella kehonsa viestejä. Suurin hidasteemme synnytyksessä saattaakin olla jännittynyt mielemme. Ikävät mielikuvat ja uskomukset synnyttämisestä kantautuvat usein sukupolvien takaa, joita läheistemme synnytyskertomukset ja media ruokkivat entisestään. Herkästi epäilemme omia voimavarojamme synnyttäjänä ja synnytyksen luonnollista kulkua. Jännittynyt ja pelokas mieli laukaisee kehossa herkästi stressireaktion, joka tukahduttaa kehon luontaisten kipua lievittävien ja supistuksia aikaansaavien hormonien toimintaa. Mielesi ollessa luottavainen ja kehosi ollessa rento kohtulihas saa tarvitsemansa hapen ja toimii aaltomaisesti supistaen ja joustaen. Supistukset voimistuvat luontaisesti synnytyksen edetessä ja synnytys etenee omaan tahtiinsa. Kehosi omat kipua lievittävät hormonit virtaavat vapaasti ja luottamus synnytyksen kulkuun voimistaa synnytystäsi edistävien hormonien toimintaa.

Kohti sujuvampaa synnytystä: synnytyksen kulku ja siihen vaikuttaminen

Valmistautuminen on avain hyvään synnytyskokemukseen. Synnytysvalmennuksen tavoitteena on lisätä luottamusta omaan kykyyn synnyttää ja saada työkaluja selvitä erilaisista tilanteista synnytyksen aikana. Tiedon ja itsetuntemuksen lisääminen auttaa löytämään jokaiselle sopivat tavat valmistautua synnytykseen ja ensipäiviin vauvan kanssa.

Käymme läpi keskustellen ja käytännön esimerkkien avulla synnytystä vauvan ja äidin näkökulmasta, hormonien merkitystä synnytyksen edistymisessä sekä tapoja vaikuttaa itse aktiivisesti synnytyksen kulkuun ja synnytyskokemukseen. Tutkimme, mistä synnytyskipu johtuu ja mihin kivunlievitysmenetelmien vaikutukset perustuvat. Saat tietoa siitä, mitä synnytyssairaalassa tapahtuu ja miten keskustella vaihtoehdoista synnytyksessä.

Synnytyksen erityistilanteet ja miten niistä selviää

Synnytyksessä voi tulla eteen erilaisia tilanteita, joihin valmistautuminen auttaa tarvittaessa säilyttämään rauhallisen mielen myös tosipaikan tullen. Valmistautuneena tiedät, miten toimia ja mistä saat tukea mm. synnytyksen käynnistyksessä, imukuppisynnytyksessä ja keisarileikkauksessa sekä jos joudut eroon vauvasta syntymän jälkeen. Synnytys voi olla positiivinen kokemus, vaikka kaikki ei menisi suunnitellusti.

Synnytysasentoja, kivunlievitysmenetelmiä ja tukihenkilön tärkeät tehtävät synnytyksessä

Tähän synnytysvalmennukseen ovat tervetulleita myös isät/puolisot/tukihenkilöt. Keskustelemme, mitä synnytyskumppani voi olla avuksi ja mitä hänen on hyvä tietää synnytyksestä. Käymme läpi erilaisia liikkeitä, synnytysasentoja ja Spinning Babies® -tekniikoita, jotka avaavat tilaa lantioon ja auttavat vauvaa laskeutumaan lantiossa. Opit käytännön toimivia vinkkejä synnytyksen kivunlievitykseen: esimerkiksi hieronta, akupainantapisteet, gua sha ja rebozo-liina.