KRISTAN SYNNYTYSVALMENNUS

Tietoa synnytyksestä ja synnyttämisestä - tärkeänä apuna omaan synnytykseen valmistautumisessa

Synnytykseen valmistautuminen alkaa perusteellisista tiedoista synnytykseen liittyen. Käymme läpi kaikki synnytyksen vaiheet, miten synnytys käynnistyy, synnytyksessä vaikuttavat hormonit, mitä kivunlievityskeinoja on käytettävissä synnytyksen alussa vielä kotona ollessa ja mitä tapahtuu myöhemmin synnytyssairaalassa. Perusteellinen synnytykseen valmistautuminen vähentää usein jännitystä tai mahdollista pelkoa tulevaa synnytystä kohtaan. Tieto lisää usein myös omaa hallinnantunnetta, sekä lisää omaa aktiivisuutta - niin ennen synnytystä kuin synnytyksen aikana. Omia synnytystoiveita on huomattavasti helpompi pohtia kun synnytykseen liittyvät faktat ovat hallussa. Synnytystä nimittäin voi ja kannataa suunnitella, vaikka synnytysymatkalle lähtisikin avoimin mielin!

Lääkkellinen kivunlievitys ja erityistilanteet synnytyksen aikana

Synnytysvalmennuksessa painotetaan synnytyksen luonnollisuutta ja lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä hyötyy jokainen synnyttäjä, niitä on helppo vaihdella ja ennenkaikkea ne ovat täysin turvallisia niin synnyttäjälle kuin vauvallekin. Osa synnyttäjistä valitsee lääkkettömien keinojen lisäksi myös jossain vaiheessa lääkkellisiä kivunlievityskeinoja. Käymme läpi kaikki synnytyksen aikana käytettävissä olevat lääkkeelliset keinot, samalla pohtien niiden hyötyjä ja haittoja, sekä synnyttäjän että vauvan kannalta. Keskustelemme lyhyesti myös mahdollisista eritysitilanteista, joita saattaa tulla eteen synnytyksen aikana (esim. imukuppisynnytys ja keisarinleikkaus).

Lääkkeettömät kivunlievityskeinot, synnytysasennot ja puoliso/tukihenkilö synnyttäjän tukena

Tähän synnytysvalmennukseen ovat tervetulleita myös puolisot/tukihenkilöt. Kertaamme lyhyesti edellisen päivän sisältöä tärkeimpien asioiden osalta niin, että puolisot/tukihenkilöt pysyvät päivän ohjelmassa mukana. Keskitymme erilaisten synnytystaitojen harjoitteluun, eli lääkkeettömiin kivunlievitysmenetelmiin. Näistä taidoista on apua etenkin kotona ollessa, mutta myös sairaalaan siirryttäessä läpi synnytyksen. Ensin kätilö esittelee osallistujille erilaisia synnytysasentoja, ja sitten halukkaaat saavat kokeilla sekä avautumisvaiheessa että ponnistusvaiheessa käytettäviä asentoja. Valmennuksessa pääsee myös kokeilemaan esim. TENS-laitetta, akupisteiden painelua, gua sha -hierontaa sekä rebozo-liinaa. Lopuksi keskustelemme vielä hetken vastasyntyneen ensihetkistä ja elosta tuoreena vauvaperheenä.

Synnytysvalmennuksen ohjaa Krista Katainen, joka on kätilö, doula ja imetysohjaaja.