Jakso 12: Äidin väsymys ja alakulo

18.02.2021

Tässä jaksossa keskustelemme äidin raskausajan ja vauvavuoden aikaisesta väsymyksestä, uupumuksesta ja alakulosta. Jaksossa vierailee Niina Kettunen, joka työskentelee Äimässä Äidille apua -hankkeen koordinaattorina sekä kokemuskouluttajana ja opiskelee töiden ohessa psykologian maisteriksi.

Tässä jaksossa puhumme siitä, kuinka raskaus ja vauvavuosi voivat tuoda mukanaan väsymystä, alakuloa ja uupumusta, vaikka raskaus ja vauva olisikin hyvin toivottu ja odotettu. Puhumme eri syistä, mitkä saattavat aiheuttaa väsymystä ja alakuloa sekä siitä, mitkä asiat helpottavat ja voivat estää masennusta. Niina kertoo jaksossa, kuinka äidit voivat lähteä käsittelemään väsymyksen ja alakulon tunteita sekä missä vaiheessa ja mistä äidit voivat hakea apua näihin tunteisiin sekä ihan käytännön haasteisiin vauvavuoden aikana. Niina puhuu lisäksi inhimillisyydestä ja armollisuudesta omaa vanhemmuutta kohtaan. Puhumme myös siitä, kuinka äidit saattavat stressaantua vertaillessaan itseään muihin tai suorittaessaan äitiyttä. Niina painottaa lisäksi sitä, kuinka tärkeää on pystyä puhumaan avoimesti kaikista äitiyden tunteista ilman huonommuuden tunnetta, tai tunnetta, että iloisista asioista ei saisi puhua.

Riittävän hyvä äiti ei ole kompromissi tai huono äiti, vaan paras äiti vauvalle tai lapselle.


Jaksossa mainitut resurssit:

MLL - ladattava Vauva nukkuu -opas

MLL - ladattava Taapero nukkuu -opas

Imetyksen tuki ry - tukea imetykseen ja uniasioihin

Ensi- ja turvakotien liitto - chatneuvontaa vanhemmuuteen

Väestöliiton perhepulma sivusto 

Äimä on Äidit irti synnytysmasennuksesta ry, joka on äitien perustama yhdistys, joka perustettiin tuomaan vertaistukea ja matalan kynnyksen tukea uupuneille ja masentuneille äideille. Äimän toimintaan voi osallistua ilman diagnoosia ja anonyymisti. Heillä on vertaistukiryhmiä, tukiäiti -toimintaa, päivystävä puhelin, chatteja ja vertaistukitoimintaa.

Äimä ry löytyy myös Instagramissa sekä Facebookissa.


Katso lisää myös seuraavista:

Onnen Kuplia Online - ilmaiset sisällöt raskauteen ja vauvavuoteen - Lue lisää

Onnen Kuplia äitiyspäivät tai -viikonloput synnytykseen valmistautumiseen - Lue lisää

Onnen Kuplia löytyy myös Instagramissa ja Facebookissa. Olisi aivan huippua, jos jaat tietoa podcastista, tapahtumista ja Onnen Kuplia Online -sisällöistä tuttavillesi, joille aihe on ajankohtainen. Kiitos miljoonasti!